Składniki mineralne

Dowiedzmy się jakie działanie mają poszczególne pierwiastki, które znajdujemy w Wielkiej Pieniawie i innych wodach:

  • Magnez
  • wapń
  • sód, chlorki i potas
  • wodorowęglany
  • siarczany
  • fluor
  • dwutlenek węgla
  • Magnez bierze udział w licznych procesach biochemicznych naszego organizmu. Decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego, nerwowo-mięśniowego i pracy serca. Jest konieczny do budowy układu kostnego. Wiadomo również, że zmniejsza napięcie nerwowe, przeciwdziała stresom i likwiduje szkodliwe skutki działania alkoholu. Dzienne zapotrzebowanie magnezu wynosi 300 mg.

  • Wapń jest podstawowym składnikiem budowy kości, zębów, odpowiedzialny jest za prawidłowe reakcje nerwowo-mięśniowe i pracę serca. Bierze udział w układzie krzepnięcia krwi, funkcji hormonów związanych z działaniem przytarczyc oraz enzymów trawiennych. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Dzienne zapotrzebowanie wapnia wynosi od 800 do 1200 mg.

  • Sód, chlorki i potas zawarte w wodach mineralnych mają korzystne znaczenie dla osób wykonujących prace związane ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym. To pierwiastki dla sportowców i wsparcie w czasie upałów, kiedy traci się duże ilości soli wraz z potem, co w konsekwencji może być przyczyną osłabienia i złego samopoczucia. Ważne pierwiastki sód i potas związane są z funkcją komórek naszego organizmu i biorą udział w gospodarce wodno-elektrolitowej. Brak lub nadmiar tych pierwiastków powoduje zaburzenie funkcji układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, powinny unikać przede wszystkim słonych potraw.

  • Wodorowęglany mają znaczenie fizjologiczne, kiedy występują w ilości powyżej 600 mg/litr. Od tej ilości mają znaczące działanie alkalizując kwasy żołądka i przy nadkwasocie dobrze jest pić wody zwierające większe ich ilości. Ale należy ich unikać przy niedokwasocie. Wodorowęglany mają istotne znaczenie dla naszego przewodu pokarmowego. Neutralizują one kwas żołądkowy i przynoszą ulgę w dolegliwościach u osób cierpiących na nadkwasotę, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy, ostatnio bardzo często rozpoznawany przez gastroenterologów. Wodorowęglany są również skuteczne w zwalczaniu zatrucia alkoholowego.

  • Siarczany mają pozytywne oddziaływanie na pracę wątroby i trzustki.

  • Fluor ma znaczenie w mineralizacji zębów i kości,

  • Dwutlenek węgla ma znaczenie smakowe i bakteriostatyczne. Dwutlenek węgla drażniąc kubki smakowe, sprawia wrażenie orzeźwienia i przez to woda jest smaczniejsza. Poza tym jest czynnikiem bakteriostatycznym i dlatego woda gazowana jest pewniejsza bakteriologicznie i przez to zdrowsza. Wpływ uwalnianego dwutlenku węgla z wody jest korzystny w procesie trawienia. Już w jamie ustnej uwalniany dwutlenek węgla działa na kubki smakowe co pobudza apetyt. Zwiększa jednocześnie czynność wydzielniczą żołądka i czynność perystaltyczną. Przyspiesza jego opróżnianie co pośrednio ułatwia również wypróżnianie. Jedynie przy schorzeniach żołądka i strun głosowych, należy unikać picia wody gazowanej.